Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


آیا اینترنت جهان را مسطح کرد

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[29 Nov 2011]   [ ]

كتاب «جهان مسطح است» نوشته توماس فریدمن روزنامه‌نگار آمریكایی و ستون‌نویس ثابت روزنامه نیویورك‌تایمز است، روزنامه‌ای كه تاكنون از جموریخواهان آمریكا حمایت كرده است. انتشارات هرمس كتاب «جهان مسطح است» را با ترجمه احمد عزیزی منتشر كرده و این كتاب در شش فصل كه از این جمله‌اند سامان یافته است: در فصل نخست؛ مساله اینكه جهان چگونه مسطح شد؟ فصل دوم؛ آمریكا و جهان مسطح، فصل سوم؛ كشورهای در حال توسعه و جهان مسطح، فصل چهارم؛ حركت و جهان مسطح، فصل پنجم؛ ژئوپولوتیك و جهان مسطح و در نهایت در فصل آخر و ششم فرآیند و پندارورزی مورد بحث قرار می‌گیرد. كتاب جهان مسطح است یا «تاریخ فشرده قرن بیست‌ و یكم» در ۶۳۰ صفحه و به قیمت ۱۰۰۰۰ تومان وارد بازار شده است. آنچه در ادامه می‌خوانید گزارشی از جلسه نقد و بررسی این كتاب در شهر كتاب مركزی است.


نقد و بررسی كتاب «جهان مسطح است» نوشته توماس فریدمن و ترجمه احمد عزیزی با حضور مترجم كتاب، مهدی فیروزان مدیر شهر كتاب و شهیندخت خوارزمی در سالن جلسات شهر كتاب مركزی برگزار شد. در ابتدای این نشست علی‌اصغر محمدخانی معاون فرهنگی شهر كتاب و مجری جلسه‌های نقد و بررسی این مركز، كتاب فریدمن را از معدود آثاری دانست كه در زمینه اقتصاد، سیاست، فناوری و وضعیت جهان خصوصا از سال ۲۰۰۰ به بعد است و شهر كتاب به دلیل اهمیت مباحث طرح شده در این اثر آن را برای این نشست انتخاب كرده است.

وی افزود: این كتاب درباره جهانی‌شدن است و نشان می‌دهد چگونه وضعیت دنیا تغییر می‌كند و جهانی‌شدن چه حوزه‌هایی را دربرمی‌گیرد. جهان از كروی بودن كریستف كلمب به سطحی‌بودن دوره دیجیتالی و اینترنتی می‌رسد. به همین دلیل جهان كروی، جهان مسطح می‌شود.


در ادامه این نشست احمد عزیزی مترجم كتاب «جهان مسطح است»، گفت: در این كتاب فرآیند یكپارچگی جهان به سه دوره تقسیم می‌شود. دوره نخست از ۱۴۹۲ تا ۱۸۰۰ دوره‌ای است كه جهان از بزرگ به میانه تبدیل می‌شود، از ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ جهان از میانه به كوچك تبدیل می‌شود و از ۲۰۰۰ به بعد جهان از كوچك به ریز تبدیل شده است.

عزیزی افزود: در این كتاب چند نقشه‌محوری وجود دارد و نویسنده به دوره كوچك شدن جهان به ریز و از سال ۲۰۰۰ به بعد اشاره می‌كند و نشان می‌دهد برخلاف دوره‌های قبلی كه محور و موتور اصلی جهانی‌شدن، ابتدا كشورها بودند، امروزه شركت‌ها و افراد هستند و این مساله تحول بزرگی است كه از سال ۲۰۰۰ به بعد رخ داده و ما در سایه این تحولات شاهد تغییرات و تحركات بسیار عظیمی در قرن ۲۱ هستیم.


به گفته عزیزی، تفاوت این دوره با دوره‌های دگرگونی قبلی این است كه درباره چاپ و انقلاب صنعتی شاهد بودیم كه تحولات در طول زمان اتفاق می‌افتد و تغییرات آن تا بخواهد از یك جغرافیا به جغرافیای دیگر برسد، دهه‌های مختلف زمان می‌برد اما دگرگونی‌های سال ۲۰۰۰ به بعد آنی و لحظه‌ای اتفاق می‌افتد و تاثیر آن به‌طور آنی و فراگیر انجام می‌پذیرد و تمام انسان‌های كره زمین را در بر می‌گیرد.


عزیزی در ادامه توضیح داد: «به گفته فریدمن فروپاشی امپراتوری شوروی (روسیه) و فرو ریختن دیوار برلین از عوامل توسعه اتحادیه اروپا است و دلیل چنین اتفاقاتی به یك انقلاب اطلاعاتی بازمی‌گردد كه طی سال‌ها رایانه اپل و رایانه شخصی IBM و به بازار آمدن ویندوز در سال ۱۹۵۸ را می‌توان ذكر كرد كه در كنار عوامل سیاسی، عواملی جرقه‌های مهمی را در فروپاشی دیوار برلین زدند.


مترجم كتاب جهان مسطح است، درباره دیدگاه فریدمن می‌گوید: فریدمن نرم‌افزار را به‌عنوان انقلاب خاموش می‌نامد و سپس سفر پیدایش و تكوین تسطیح جهان را مطرح كرده و اضافه می‌كند، نرم‌افزار این امكان را به كاربران رایانه می‌دهد كه مضامین شخصی خود را ذخیره كنند. تصویر، موسیقی و صدا با هم ارتباط برقرار كنند و عرضه دیجیتالی، قالب‌های بیانی، آپلود، وبلاگ‌نویسی، ویكی‌پدیا، سایت آمازون و نرم‌افزارهای رایگان از دل همان تحولات ابتدایی به وجود می‌آیند. به گفته عزیزی، هندی‌ها بهترین بهره‌برداری را از این وضعیت و موقعیت بردند و خریدار دوم شركت‌های ورشكسته آمریكایی شدند و فیبرهای نوری ته‌كف اقیانوس‌ها كه میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری روی آن شده بود را به قیمت‌های بسیار نازلی خریدند. از سوی دیگر سرمایه‌گذاری دوره نهرو و تاسیس موسسات تكنولوژی هند و سرمایه‌گذاری آموزشی در زمینه فناوری اطلاعات بستر‌هایی را فراهم‌ آورد تا فعالیت‌های گسترده‌ای در زمینه دیجیتال فناوری اینترنت در این كشور صورت گیرد. مترجم كتاب معتقد است فریدمن به جهان نامسطح اشاره می‌كند و می‌گوید: من از جهان مسطح استفاده كردم برای اینكه توجه شما را به خود جلب كنم، ولی می‌دانم جهان مسطح نیست و فرآیندهایی است كه این جهان را به یك میدان بازی وسیع تبدیل كرده و آن را نامسطح می‌كند. وی چند عامل را ذكر می‌كند كه ازجمله آنها فقدان امید است كه اگر در یك ملتی بروز و ظهور یابد اسباب شكست آن ملت را فراهم می‌سازد و در مقابل به وجود طبقه متوسط اشاره كرده و می‌گوید: طبقه میانی و متوسط برای هر كشوری مهم‌ترین طبقه به‌شمار می‌روند، چون امید به زندگی و پیشرفت در این طبقه بروز و ظهور دارد و بسیاری از تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و فناورانه از این طبقه و فعالیت‌های آنها سرچشمه می‌گیرد. این گروه از جامعه، به لحاظ مادی بالا نیستند، ولی به لحاظ امید در این طبقه جای می‌گیرند.

سپس دكتر شهیندخت خوارزمی درباره این كتاب و فریدمن با اشاره به اینكه این كتاب ۶۰۰ صفحه‌ای را خوانده و اصل كتاب نیز در اختیارش بود، گفت: فریدمن سخنور حرفه‌ای و پرشوری است. معتقدم كتاب فریدمن اثری بسیار مطرح به‌شمار می‌رود. وی بسیار تیزهوش بوده و سال‌ها راجع به سیاست خارجی مطلب نوشته و اغلب تمركزش بر تكنولوژی بوده است. در سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۱ به این محورها نظر داشته است. از ۱۱ سپتامبر فضای فكری فریدمن به هم می‌ریزد و می‌گوید چرا ۱۱ سپتامبر اتفاق افتاد و شروع به مطالعه می‌كند و به فكر می‌افتد كه از مردم جهان درباره آمریكا نظرخواهی كند و سر از هند درمی‌آورد و ۶۰ ساعت مصاحبه با جوانان و مدیران‌عامل شركت‌های بزرگ هندی آمریكایی دارد و این مصاحبه‌ها شوك آگاهی ایجاد می‌كند و فریدمن متوجه می‌شود آمریكایی‌ها خواب بودند و متوجه نشدند در گوشه‌ای از دنیا اتفاقی مهم افتاده و این دیدگاه‌ها انگیزه نظریه‌پردازی جهان مسطح شده را سبب می‌شود.

دكتر خوارزمی سپس به طبقه‌بندی دیدگاه‌های فریدمن پرداخت و گفت: فریدمن یك لیبرال است كه به مكانیسم بازار، اقتصاد و تجارت آزاد اعتقاد دارد. اولین حمله‌های تند علیه او، برخی از آنها سطحی و كم‌عمق است و در سایت‌های چپ بروز پیدا كرده است.


او افزود: دیدگاه فریدمن اندیشه‌ای متأثر از گفت‌وگوی مدیران‌عامل است و این نویسنده یك فریبكار زیرك با یك استدلال قوی مطرح می‌شود و برخی به حضورش در هند شك می‌كنند و معتقدند فریدمن توجیه‌گر سیاست‌های آمریكا در زمان بوش بوده است. برخی معتقدند، این مساله به جنگ با عراق كمك كرده است. برخی از منتقدان هم كه با نیویورك‌تایمز مشكل دارند می‌گویند فریدمن اندیشه و مقاصد نیویورك‌تایمز را اشاعه می‌دهد.
دیگر نقدی كه بر كتاب وارد است این است كه این اثر هیچ قله‌ای ندارد، به‌رغم ادعای فریدمن ۹۰ درصد ترافیك وب، تلفن‌هایی است كه محلی محسوب می‌شود و جهانی نیست.

در ادامه مهدی فیروزان مدیرعامل شهر كتاب گفت: نگاه من به جهان مسطح مانند همیشه نگاه یك ایرانی از منظری دردمندانه و شفقت‌خواهانه است كه می‌‌خواهد از یك خط هم كه شده برای تحول و توسعه یك كشور پرپتانسیل و پرظرفیت استفاده كند. این مساله باعث شده كتاب فریدمن برجسته شود.

از جوان‌های دوره دبیرستان تا كسانی كه امروز از من می‌پرسند چه كتابی بخوانم، به آنها خواندن این كتاب را پیشنهاد می‌كنم ادبیات كودك و اطلاعات، مورد نیاز همه است و برای همه خواندنی محسوب می‌شود اما اینگونه كتاب‌ها كه به ما بینش دهد و چشم‌مان را بر پیرامون‌مان بگشاید بسیار اندك هستند.


وی گفت: چند سال است در غربزدگی بحث می‌كنیم و چرا بین سنت و مدرنیته نتوانستیم پل بزنیم. چرا بین آسمان و زمین نتوانستیم پل بزنیم؟ چرا بین علم و دین نتوانستیم تفكیك ایجاد كنیم، زیرا در پستوهای ذهنی‌مان مفاهیمی جا خوش كرده‌اند كه نتوانستیم آنها را بیرون كنیم. همان‌طور كه خانه‌های ما در اعیاد نیاز به خانه ‌تكانی دارد بسیاری از ذهن‌های ما انبارهایی دارد كه دل‌مان نیامده آنها را بیرون بریزیم. امروزه مفهوم جنگ، پول و حقوق بین‌المللی عوض شده و نیاز به یك تحول جدی دارد.


مدیرعامل شهر كتاب گفت: من این كتاب را آیینه‌ای از مفاهیم جدید در مقابل مفاهیم كهن می‌بینم. معتقدم پیشرفت از آن كسی نیست كه بیشترین اطلاعات را دارد بلكه پیشرفت از آن كسی است كه بهترین پردازش را از اطلاعات ارائه می‌كند. روزگاری توسعه در گرو كارآمدی بود. دیگر پیشرفت در ازای آن نیست كه كار درستی انجام دهد، بلكه پیشرفت از آن كسی است كه كار را درست انجام دهد. دیگر قدرت در دست سپاه و لشكر نیست بلكه قدرت از آن كسی است كه بتواند در مقابل مسائلی كه اتفاق می‌افتد درست‌ترین گمانه‌زنی را كند. برای اینكه درست‌ترین گمانه را انتخاب كنید نیازمند این هستید كه دقیق‌ترین مفاهیم را در مقابل واژگان انتخاب كنید. این كتاب به این دلیل برایم حائز اهمیت است كه مفاهیم و معنی جدیدی كه در دنیا مطرح است، دربردارد و با آن دست و پنجه نرم می‌كند تا تبدیل به واژگان شسته و رفته شود تا بتوانیم آینده جهانی داشته باشیم.


به گفته فیروزان، نقاط قوت كتاب پیوندی بین علوم نظری و كاربردی است. علوم مندرج تصویری ارائه داده كه پیوندهای بین‌رشته‌ای را می‌توانید ببینید. ما بین فقه و علوم نظری خلا داریم. اگر بین علوم نظری و علوم حكمی ارتباط بیشتری رخ دهد و فقه از این حوزه‌ها استفاده كند نگاهش قوی‌تر و محكم‌تر می‌شود.


تلفیقی بین حوزه‌های مختلف در موج سوم وجود دارد و آن مساله از نظر توانایی بشر بوده و این كتاب سرآمد این حوزه محسوب می‌شود. بسیاری از نگرانی‌ها از نوع تئوریك كمرنگ‌تر شده و یك فرد اصالت‌دار پیدا شده و امكانات در اختیار فرد قرار می‌‌دهد و دولت‌ها از رشدهای فردی می‌توانند استفاده كنند و این موارد در همه حوزه‌های كابردی وجود دارد. ترجمه كتاب یكی از نقاط قوت است. وقتی شروع می‌كنید به خواندن نمی‌توانید آن را زمین بگذارید.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



يكشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۸ آوریل ۲۰۲۴

انسان گلوبال

+ بهترین آموزش‌های یادگیری ماشین با پایتون -

+ آیا فناوری AI جای انسان‌ها را خواهد گرفت؟ -

+ شبكه ها --

+ ایران، پس از رهایی یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ نسل دهه ۸۰، دنبال تغییر نیست، خود ِ تغییره! //

+ ۳ تغییر که برای آینده محتوا و بازاریابی باید بدانید محسن راعی

+ تفكر توسعه‌خواهي دکتر شهیندخت خوارزمی

+ برترین شغل‌های حوزه کامپیوتر در سال‌های آینده  مهسا قنبری

+ صنعت چهارم و ویروس جهان‌گشا سرآغازی بر یک تحول بزرگ  مهدی صنعت‌جو

+ انقلاب صنعتی چهارم و تحولات کار در آینده  علی حسینی

+ آینده جهان از زبان مدیر عامل شرکت بنز 

+ چند نفر در جهان هنوز روزنامه می خوانند؟ میثم لطفی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی 

+ روش های خودشناسی : تست شخصیت 

+ مهارت مدیریت افراد هرمز پوررستمی

+ خلاصه کتاب موج سوم؛ نوشته الوين تافلر تافلر

+ انسان، زندگی و دانایی رضا داوری اردکانی

+ جهان گیری (ویروس کرونا) و نظم سیاسی، فرانسیس فوکویاما برگردان رحیم باجغلی

+ تفکر سیستمی چیست ؟ هدی ولی‌پور زند

+ امریکای دوران ترامپ و موج سوم الوین تافلر  بهروز بهزادی (روزنامه نگار)

+ ویروس کرونا بحرانی سیاسی است نه پزشکی یووال نوح هراری:بی بی سی

+ «علم» ، «امید» و «بحران کرونا» 

+ اعتماد، به انسان یا به کرونا؟ مسئله این است کرونانت

+ موقعیت پساکرونایی انسان سعید قاسمی زاده

+ بعد از عبور از كرونا، ما كجا خواهيم بود؟ 

+ معنی تازه «سواد» در قرن ۲۱ حمیده احمدیان راد

+ انواع سازمان و انواع برنامه ریزی 

+ خلاصه کتاب: جهانی شدن فرهنگ، هویت 

+ تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت 

+ مهارت های اساسی یک کودک قرن ۲۱ 

+ شکاف بین نسلی رسانه ای  دکتر حجت اله عباسی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی  مسیر آینده

+ عصر دانش‌ و ابعاد آن‌ دکتر پرويز حاجياني

+ فوکویاما علیه فوکویاما سیدمصطفی شاداب

+ مرگ مدرسه یا آیندۀ مدرسه؟ ابراهیم مجیدی*:

+ تافلر و فلسفه ی تربیت بازسازی گرایی عبدالله افراسیابی

+ تکنولوژی در جامعه فراصنعتی 

+ دانشگاه آرمانی‌شده: ضرورت دگرگونی معیارهای قدمایی فرهیختگی 

+ آرمانی‌سازی گذشته و آینده 

+ هویت چیست؟ 

+ زنده باد انقلاب! یووال نوح هراری

+ سرنوشت آینده بشریت چه خواهد شد؟ میچیو کاکو

+ شکل زندگی در ۵۰ سال آینده 

+ شخصیت شناسی آینده نگری 

+ کتاب انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر میچیو کاکو

+ آن بالا قفل شده است؛ جنبش ها را از پایین بیاغازید یادداشت‌های یک آینده‌پژوه

+ ۲۱ درس برای قرن ۲۱: کتاب تازه‌ای از یووال نوح هراری 

+ نگرانی‌های ما در قرن بیست و یکم بیل گیتس

+ بمب ساعتی در آزمايشگاه  یووال نوح هراری

+ آئين اطلاعات  

+ انقلاب صنعتی چهارم و نشانه های ظهور 

+ «انسان خداگونه» در انتظار فردا فرد پطروسیان

+ نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛ 

+ جامعه اطلاعاتی و جنسیت سها صراف

+ پیامدهای مدرنیت آنتونی گیدنز

+ فرهنگ در جهان بدون مرز 

+ فرهنگ جهانی چیست؟ 

+ نظم نوین جهانی 

+ «انسان سالاری»، محور جامعه اطلاعاتی. 

+ از خانه‌های زیر آب تا تور گردشگری به مریخ! 

+ پیش‌بینی جزئیات زندگی انسان در دو قرن آینده. 

+ مهارت های زندگی در قرن بیست و یکم  آسیه مک دار

+ «گردشگری»صنعتی میلیارد دلاری و استوار بر پایه ی آینده نگری پیشینیانِ فرهیخته ی ما رضا بردستانی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (3) – بخش پایانی دکتر همایون مهمنش

+ زندگی ما و زندگی آنها  علی دادپی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (2) دکتر همایون مهمنش

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (1) دکتر همایون مهمنش

+ پیش‌بینی آینده غیرممکن شده است فرانسیس فوکویاما

+ آیندگان ما را به‌سبب کدام خطای اخلاقی ملامت خواهند کرد؟ 

+ مقدمه‌ای برای همه آینده نگری‌ها/ ضروری‌ترین علمی که در کشور ما به آن بی‌اعتنایی می‌شود رضا داوری اردکانی

+ قدرت آینده مهدی صنعت‌جو

+ از عصر اطلاعات تا عصر مولكول. مترجم : فيروزه امين

+ تفاوت‌های حیرت‌انگیز فرزندان 

+ عجیب‌ترین قوانین ترافیکی دنیا> از جریمه خودروهای کثیف تا منع راندن خودروی مشکی در روزهای خاص 

+ فناوری‌های مورد استفاده در جنگ‌های آینده چه خواهند بود؟ 

+ موج فراصنعتی چه کسانی را خواهد برد هرمز پوررستمی

+ مدیریت استراتژیک پورتفولیو پروژه ها در هلدینگها و سازمانهای بزرگ  

+ ضرورت آینده پژوهی و نگاه به آینده به عنوان نقش برجسته روابط عمومی نوین 

+ تکنولوژی علیه تبعیض اندرو فینبرگ

+ آیا فکرعبور جایگزین رمز عبور می شود​​​​​​​ سید محمد باقر نوربخش

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی۲ 

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی 

+ نمایش زندگی اجتماعی در جامعه اطلاعاتی  مانا سرایی

+ سخنرانی بیل گیتس درباره بیماری‌های فراگیر، بهداشت جهانی و حملات بیولوژیکی حمیدرضا تائبی

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات دکتر امین گلستانی

+ روندهای علم و فناوری در سال 2017 حمدرضا میرزایی

+ دو گروه از جوانان در برابر « قانون کار » ونسا پینتو برگردان سعید جوادزاده امینی

+ اندیشیدن به آینده نظریه اجتماعی: آری به جامعه‌شناسی محمدرضا مهدیزاده

+ نقش جامعه اطلاعاتی در تحولات فرهنگی 

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکتر محسن رنانی

+ آیا در کارها حضور بشر لازم است؟ 

+ آینده‎پذیری: چالش اساسی آینده‎پژوهی در جهان در حال توسعه. 

+ اثرات اقتصادی جامعه اطلاعاتی در جهان 

+ چگونه انسان‌ها از صد درصد توانایی مغز خود استفاده می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ آیا اینترنت اشیا ما را به ابر انسان تبدیل خواهد کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ آیا سیاست می تواند از قرن 21 جان سالم به در ببرد؟. کنت میناگ

+ آینده، اکنون است ـ بخش اول آرش بصیرت

+ آینده، اکنون است ـ بخش دوم آرش بصیرت

+ سیاست‌گذاران همه کشورها خواهد بود. 

+ جهانی شدن و آموزش و پرورش 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995