رشد اطلاعات و دانش در سالهای اخیر بسیار سریع بوده است و از این منظر عصر حاضر را عصر انفجار اطلاعات نامیده اند. به طوری که۸۰% یافته های دانش بشری و نیز۹۰% تمام دانش و اطلاعات فنی جهان در قرن بیستم تولید شده است. این درحالی است که در هر پنج سال و نیم حجم آن دو برابر می شود. ازسوی دیگر بسیاری از آنها درکمتر از ۴ سال کهنه می شوند!


امروزه اطلاعات و دانش به عنوان یک منبع ارزشمند و راهبردی و یک دارایی مطرح است و ارائه محصولات و خدمات با کیفیت و قیمت مناسب بدون مدیریت و استفاده صحیح از این منبع ارزشمند، امری دشوار و در برخی موارد غیرممکن است.


ضرورت و اهمیت جامعه اطلاعاتی


هر نوع داده ای(data) که در بخش خصوصی، جامعه مدنی و سازمانهای دولتی و بین المللی تولید می شود تنها در صورتی قابل بهره برداری است که تبدیل به اطلاعات(information) شود. فرآیند تبدیل داده به اطلاعات نیازمند مدیریت محتوا، زمان و هزینه است. در این فرآیند اطلاعات طبقه بندی شده هر داده در مکان مناسب خویش قرار می گیرد. این فرآیند موجب می شود بازیابی اطلاعات به سهولت و با ابزارهای نرم افزاری ممکن شود. در مقام تشبیه داده ها به کتاب هایی می مانند که بدون دسته بندی روی هم انباشته شده باشند، در حالی که اطلاعات به کتاب هایی می مانند که یک کتابدار ماهر آنها را در قفسه های مربوط شماره گذاری و کدبندی کرده باشد. داده ها زمانی به اطلاعات تبدیل می شوند که (طبق معیار) نشان گذاری شده باشند.


جامعه اطلاعاتی مقدمه ای ضروری برای دسترسی به جامعه دانایی محور و آن مقدمه ای ضروری برای دسترسی به جامعه مقتدر است. چرخه تبدیل اطلاعات به دانایی و دانایی به اقتدار به طور فزاینده و چرخشی موجب اقتدار هر چه بیشتر جوامع اطلاعاتی خواهد بود.


اینک تمام جوامع دریافته اند که تولید علم امری مربوط به تمام انسان هاست و انسان ها برای جمع آوری علوم و فنون به یکدیگر نیاز دارند. برای ثمربخشی تولید علم نیازمند دستیابی به جامعه اطلاعاتی هستیم. از این رو در اجلاس سران برای جامعه اطلاعاتی در سال ۲۰۰۳ در ژنو اعلامیه اصولی به تصویب رسید و برای آن برنامه های اقدامی در نظر گرفته شد و به امضای تمام اعضا رسید و در اجلاس دوم سران جامعه اطلاعاتی در تونس مورد تأکید قرار گرفت. این اعلامیه و برنامه های مصوب آن، آینده جهان را رقم خواهد زد و عدم توجه کافی و مناسب به ابعاد گوناگون آن موجب عقب افتادگی از صحنه اقتدار جهانی خواهد بود.


خوشبختانه در بند ۴۴ برنامه چهارم توسعه این امر مورد توجه برنامه ریزان کشور بوده و آمده است:


«ماده ۴۴: دولت موظف است به منظور استقرار جامعه اطلاعاتی و تضمین دسترسی گسترده ، امن و ارزان شهروندان به اطلاعات مورد نیاز اقدام های لازم را به عمل آورد.»


این اقدامات عبارتند از : الف) حمایت از سرمایه گذاری در تولید و عرضه محتوی و اطلاعات به زبان فارسی در محیط رایانه ای با تکیه بر توان بخش خصوصی و تعاونی. ب) اتخاذ تدابیر لازم به منظور کسب سهم مناسب از بازار اطلاعات و ارتباطات بین المللی استفاده از فرصت منطقه ای ارتباطی ایران از طریق توسعه مراکز اطلاعاتی اینترنتی ملی و توسعه زیرساخت های ارتباطی با تکیه بر منابع و توان بخش های خصوصی و تعاونی و جلب مشارکت بین المللی. ج) تهــیه و تصویب سند راهبردی برقراری امنیت در فضای تولید و تبادل اطلاعات کشور در محیط های رایانه ای حداکثر تا پایان سال اول برنامه چهارم.


گرچه اقدامات موجود در این بندها کافی و کامل نیست ولی اصل توجه به آن شایسته تقدیر است.


در حال حاضر کشورهای فقیر و در حال توسعه از جمله ایران در خط فقر نسبی اطلاعات قرار دارند که اصطلاحاً به آن «شکاف دیجیتالی» می گویند. جامعه اطلاعاتی جامعه ای است که اطلاعات مورد نیاز افراد آن جامعه در دسترسشان باشد. گسترة این اطلاعات به گسترة ابعاد گوناگون حیات افراد آن جامعه و نهادهای مدنی و دولتی آن است. پل زدن بر روی این شکاف دیجیتالی نیازمند اقدامات اساسی در حیطة دو شاخص اصلی جامعه اطلاعاتی است:


اول، دسترسی های ارتباطی و دوم، تولید اطلاعات انبوه داخلی. در حال حاضر نرخ دسترسی به اینترنت در ایران حدود ۱۴% است در حالی که این رقم در ایالات متحده ۷۰% ، در کانادا، ژاپن و کره جنوبی ۶۷% و در کشورهای اتحادیه اروپا ۵۲% ، در مالزی ۴۰% ، و در ترکیه ۲۱% است. تلاش جدی مسئولان وزرات ارتباطات در این زمینه و توجه مجلس به اختصاص بودجه جهت توسعه شبکه های ارتباطاتی از اهم لوازم توسعه ارتباطاتی است.