سواد اطلاعاتی مفهومی است که در نتیجه تحولات و تغییرات سریع در فن آوری های اطلاعاتی پیدا شده و مجموعه مهارت هایی است که فرد به منظور ادامه حیات در جامعه اطلاعاتی به آن ها نیازمند است. این سواد، قدرت دسترسی مؤثر به اطلاعات با ارزش، آگاهی از چگونگی سازماندهی دانش و اطلاعات، روش های مختلف جست وجو، توان تشخیص مشکل و شناخت مؤثرترین اطلاعات برای رفع آن است.


سواد اطلاعاتی هم چنین یک نگرش و مهارت جدید برای انجام وظایف در جامعه جدید به شمار می آید. فرد با سواد اطلاعاتی، ارزش اطلاعات را تشخیص داده و وقتی برای حل مشکلی، به اطلاعات نیازمند است، توانایی پیدا کردن و تحلیل آن ها را داشته و قادر است محتوای اطلاعات را با دید انتقادی ارزیابی کند؛ هم چنین استفاده از محتوای اطلاعاتی را به درستی و با مهارت انجام می دهد و از طرفی، توانایی ایجاد محتوای کیفی را نیز دارد.


تولد سواد اطلاعاتی


به گزارش ایسنا، تعبیر سواد اطلاعاتی را نخستین بار پل ژوکروفسکی به کار برد. وی در طرح پیشنهادی خود به کمیسیون ملی علوم کتابداری و اطلاع رسانی (ان.سی.ال.آی.اس.)ایالات متحده در ۱۹۷۴، به تبیین اهداف دستیابی به سواد اطلاعاتی پرداخت. او کسی را دارای سواد اطلاعاتی می داند که برای استفاده از منابع اطلاعاتی آموزش دیده باشد و بتواند با استفاده از اطلاعات، مسائل خود را حل کند.


رابطه سواد اطلاعاتی با شیوه تفکر


در دهه ۱۹۸۰ عنصر فن آوری نیز به تعریف سواد اطلاعاتی وارد شد. انجمن صنعت اطلاعات در ۱۹۵۲ اعلام کرد "سواد اطلاعاتی دانشی است که به فرد کمک می کند بداند چگونه و کجا برای رسیدن به منابع دانش از فن آوری اطلاعاتی استفاده کند". در همین دهه ویلیام دمو تحت تأثیر نوآوری های فن آوری در پردازش، ذخیره سازی، بازیابی و انتقال اطلاعات تعریف جدیدی از سواد اطلاعاتی ارائه کرد که "سواد اطلاعاتی مهارت و دانش دسترسی مؤثر به اطلاعات و ارزیابی آن، هنگام نیاز است".


به نظر او سواد اطلاعاتی با شیوه تفکر رابطه مستقیمی دارد. پشتکار، توجه به جزئیات و دقت در پذیرش عقاید منتشر شده صفاتی هستند که به پرورش این مهارت کمک می کنند. اما امروز وجود رایانه ها و منابع الکترونیکی و استفاده از آن ها توسط کاربران کتابخانه ها، باعث شده است سواد اطلاعاتی را "سواد اطلاعاتی دیجیتالی" نیز بنامند. سواد اطلاعاتی دیجیتالی توانایی ارزیابی، مکان یابی، ترکیب و استفاده بهینه از اطلاعات، شبکه های ارتباطی و منابع الکترونیکی است.


زندگی در جامعه ی اطلاعاتی نیازمند سواد اطلاعاتی